Dendritische celtherapie
Dendritische celtherapie is een vorm van een vaccin waarbij er afweercellen uit het lichaam van een patiënt gehaald wordt zodat die vervolgens getraind kunnen worden. Dit vaccin bestaat uit dendritische cellen, de boodschappers van het afweersysteem, die helpen bij het activeren van T-cellen door de eiwitten die op de kankercellen zitten te tonen.
Behandeling
Om dit vaccin te maken wordt er eerst bloed afgenomen van de patiënt. Vervolgens worden de dendritische cellen uit het bloed geïsoleerd. De cellen worden dan beladen met tumoreiwitten. Hierdoor worden de dendritische cellen geactiveerd. De geactiveerde cellen worden daarna weer terug gegeven aan de patiënt. Dit doen ze door middel van een proces dat afarease heet. De patiënt krijgt dan in beide armen een naald. Aan de ene kant komt het bloed erin en aan de andere kant wordt het eruit gehaald. Hiertussen zit een apparaat wat de witte bloecellen uit het bloed haalt. Vervolgens wordt het bloed opgestuurd naar het laboratorium, waar ze het bloed in een centrifuge doen. Aan de witte bloedcellen voegen ze een magnetisch stofje toe dat zich specifiek hecht aan de dendritische cellen. Hierna worden de dendritische cellen weer geïsoleerd van de andere cellen. Vervolgens worden de cellen toegediend met antigenen van de tumor, zodat ze later de informatie aan andere cellen in het lichaam kan worden doorgegeven. Na controle kan worden vastgesteld of de dendritische cellen voldoende zijn geactiveerd. Ze kunnen dan worden toegediend aan de patiënt.
De patiënt ontvangt de aangepaste cellen in zijn lymfeklieren. Via echografie wordt de naald dan in de lymfeklier in de lies toegediend. Na het toedienen van de aangepaste dendritische cellen worden de T-cellen geactiveerd. Als de T-cellen de antigenen op de dendritische cellen herkent zullen ze zich gaan delen en de kankercellen aanvallen.
In onderstaande video wordt dit extra uitgelegd en kan je zien wat het met een patiënt doet.
Maak jouw eigen website met JouwWeb