Behandeling TIL-therapie

 

TIL-therapie staat voor Tumor Infiltrerende Lymfocyten. Het is een nieuwere soort therapie die vaak gebruikt wordt bij een uitgezaaide vorm van kanker. Bij deze therapie wordt er gebruik gemaakt van T-cellen die zich tussen de cellen van de tumor door kunnen wringen waardoor ook de cellen dieper in de tumor vernietigd kunnen worden.

Nadat er geconstateerd is dat een patiënt een uitgezaaide vorm van kanker heeft wordt dit tumor eerst chirurgisch verwijderd. De tumor wordt bewaard en vervolgens worden er kleine stukjes van gemaakt. Uit deze stukjes worden dan de T-cellen gehaald die aangemaakt zijn door het lichaam van de patiënt zelf. Er wordt daarna gekeken naar welke T-cellen het sterkst reageren op de tumorcellen. Deze cellen worden geïsoleerd en vermenigvuldigd Er wordt er dan voor gezorgd dat  slechts enkele cellen overblijven. Deze cellen worden dan opgekweekt. Dit duurt ongeveer 2 à 3 weken voordat het klaar is. Daarna wordt het ingevroren. Zodra de arts dan een seintje geeft aan het lab zullen de cellen ontdooit worden en worden de cellen weer verder kweekt. De cellen zullen dan in een zak gekweekt worden totdat de hoeveelheid is bereikt die de patiënt nodig heeft. De patiënt krijgt dan zijn behandeling via een infuus.

 

De tumor en de patiënt zelf moeten wel aan een paar eisen voldoen. De tumor moet groter zijn dan 2 à 3 centimeter en moet verwijderd kunnen worden door middel van een operatie. De patiënt mag geen auto-immuunziekte hebben en mag niet eerder een behandeling gehad hebben die lijkt op deze therapie.

 

 

Resultaten

 

De resultaten van TIL-therapie zijn veel belovend. Zo is in meerdere studies aangetoond dat bij 50% van de behandelde patiënten de tumor was gekrompen en bij 20% daarvan was de tumor zelfs helemaal verdwenen. Dit terwijl er voor deze therapie weinig kans was op overleven.

In onderstaande afbeelding is te zien hoe de overlevingskans is toegenomen. De rode lijn is de TIL-therapie met de oude therapie als ondersteuning en de zwarte lijn is de oude therapie. 

Nadelen

 

Afgezien van het feit dat de resultaten veel goeds beloven zitten er echter ook nadelen aan deze therapie. Een daarvan is de tijd die tussen de operatie zit en wanneer de T-cellen klaar zijn om via een infuus weer toe te dienen aan de patiënt. Deze tijd is ongeveer 5-6 weken, en dat kan voor sommige patiënten te lang zijn. Het maken van T-cellen is een moeilijk proces en kan alleen gedaan worden in een academisch ziekenhuis die een speciaal aangepast lab heeft hiervoor. Hierdoor zijn de kosten van TIL-therapie zo hoog.

Daarnaast moeten de patiënten voordat ze het infuus met de T-cellen terug kunnen krijgen eerst een chemo-behandeling ondergaan van 7 dagen. Voor sommige van de patiënten kan dit te zwaar zijn voor ze.

Maak jouw eigen website met JouwWeb